El procés d’hominització
El simi més semblant a l'home actual és el ximpanzè; la separació entre ambdós s'esdevingué fa uns 7 o 5 milions d'anys. L'enllaç vers nosaltres passa per una de les moltes formes d'austrolopitecs, possiblement per l'Austrolophitecus afarensis, fa uns 4 milions d'anys. Posteriorment seguiren les tres espècies del gènere Homo: Homo habilis, Homo erectus i Homo sapiens.
Australophitecus afarensis
L’Homo habilis rep aquest nom perquè va ser el fabricant de les primeres eines. El fet de fabricar eines és un element de gran importància que diferencia els humans de la resta de primats. Els humans són la única espècie que modifica i transforma un objecte perquè faci una funció predeterminada
.http://www.xtec.es/~jsolano/habilis.htm
Fa més d’un milió d’anys, els humans deixen l’Àfrica i arriben fins a Europa i Àsia. Aquest desplaçament el va realitzar l’Homo ergaster o l’Homo erectus, una espècie que segurament és descendent de l’ergaster i que només trobem a l’Àsia.
Les primeres restes d’humans que s’han trobat a Europa daten de fa 800.000 anys i s’han trobat al jaciment burgalès d’Atapuerca.
http://www.atapuerca.com/1/
Els neandertals (fa uns 25.000 anys, aproximadament) presenten notables similituds amb els humans actuals. Ja tenien un llenguatge, enterraven els morts i tenien món simbòlic.
Els humans actuals, els Homo Sapiens, van evolucionar a l’Àfrica fa entre 200.000 i 100.000 anys. Des d’aquest continent, van iniciar una expansió que els va portar a llocs on cap espècie havia arribat abans, com ara Amèrica o Austràlia. Tot i que va compartir espai i temps amb els neandertals i els erectus, ràpidament va ser l’única espècie humana que poblaria el món.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada